TURNUVA KURALLARI

 MASA TENİSİ TURNUVA KURALLARI
 
  1. Masa tenisinde oyun servis atışı ile başlamaktadır.
  2. Bir set 11 sayı ile biter.
  3. Her oyuncu 2 tane servis atışı kullanır.
  4. Müsabakalar 3 set üzerinden oynanır. Skor 2-0 olması durumunda müsabaka sona erer.
  5. 10 – 10 sayı eşitliği mevcut ise oyunculardan bir tanesinin 2 sayı öne geçmesi gerekir.
 
Masa Tenisinde Sayı Kuralları
Oyuncular aşağıda bulunan durumlarda sayı kazanır.
Rakip düzgün bir servis atışında bulunmazsa Rakip düzgün bir karşılama yapmazsa Rakip olan kişi topa iki kez ardı ardına vurursa Rakibin serbest olan eli masaya değerse Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masayı hareket ettirirse Rakibin giydiği ya da kolunda olan herhangi bir şey masaya değerse
Masa Tenisinde Servis Kuralları
En düzgün servisi kullanmak için topun avuç içine yerleştirilmesi ve en düzgün şekilde elin açılması gerekir. Servisin masanın gerisinden ve yüzeyinin üst kısmından kullanmak gerekir. Pinpon topunun elden 16 cm kadar yüksekliğe atılması ve top düşerken servis vuruşunun yapılması gerekir.
 
  • Oyuncular her setin bitmesinde karşıda bulunan kişi ile yer değiştirir.
  • İlk sette servis atan oyuncu, sonraki sette karşılayan kişi olur.
KORT TENİS TURNUVA KURALLARI
 
  • Ferdi olarak katılım sağlanır.
  • Turnuvaya katılacak olan tüm oyuncuların İzmir Bakırçay Üniversitesi öğrencisi olması gerekmektedir.
  • Tek maçlı eliminasyon sistemi uygunlanır.
  • Turnuva da bir maç 3 set üzeri oluşur ve her set 6 oyundan oluşur.
  • 3 set üzerinden 2 set  alan maçı kazanmış olur.
  • Teniste sayılar 15-30-40 diye sayılır. Dört sayıyı ilk bitiren oyuncu oyunu almış olur. Ama diğer oyuncunun aldığı sayınında ikiden fazla olmaması gere­kir. Eğer iki tarafında sayıları üç olursa (yani 40-40) oyun oyunculardan veya çiftlerden birisinin iki sayı öne geçmesine kadar devam eder. İki tarafın 3'er sayı kazanması durumunda (yani 40-40) berabere (deuce) denir. Beraberlik du­rumundan sonra ilk sayıyı, kazanan avantajı almış olur. Aynı oyuncu bir sonra­ki puanı da kazanırsa, beraberlikten sonra gerekli olan iki sayıyla öne geçtiği için oyunu kazanmış olur.
  • Bir set içersinde 6 oyuna ulaşan taraf, rakip tarafla aralarında en az 2 oyun fark varsa seti kazanmış olur. Mesela, 6-0, 6-1, 6-2, 6-3, 6-4 gibi 6-5'le set bitmez, çünkü aradaki fark 1 oyun (game) dur. Ya oyunculardan birinin 7-5 yaparak seti bitir­mesi lazımdır veya diğer oyuncu 6-6 yaparak (tie-break) uygulamasına hak kazanır. Tie-Break setin sonucunu tayin etmek demektir (7-6 gibi).
  • Servis Atma Zamanı: Karşılayan hazır olmadan, servis atan servisi atma­malıdır. Eğer karşılayan servis karşılamaya teşebbüs ederse, hazır olduğu ka­bul edilir.

    Tekrarlama: Oyun esnasında top patlarsa, o puan tekrar edilir. Servis atıldıktan sonra top, fileye, banta veya bunlara değdikten sonra, topu karşılayan oyuncuya veya oyuncunun giydiği yahut taşıdığı bir eşyaya değerse, karşılayan hazır değilken servis atılırsa, tekrarlama yapılır.
  • Her setin birinci, üçüncü, beşinci oyunlarında ve müteakip tek sayılı oyun­larında saha değişimi yapılır.
    Aynı zamanda her setin sonunda, toplam oyun sayısı tek ise saha değiştirilir. Setteki toplam oyun sayısı çift ise, bir sonraki setin birinci oyunun­dan sonra saha değiştirilir.
  SATRANÇ TURNUVA KURALLARI
 
 
  • TSF satranç yarışmaları talimatları, prosedürleri ve uygulama yönergeleri ile FIDE Satranç Kuralları geçerlidir.
  • Yarışmaya Bakırçay Üniversitesi öğrencileri katılabilecektir.
  • Yarışmaya başvurular Bakırçay Üniversitesi internet sitesi üzerinden başvurarak katılabilir.
  • Yarışmaya katılım için herhangi bir katkı payı alınmayacaktır.
  • Herhangi bir şekilde kayıt kontrol yaptırmayan sporcular turnuvaya alınmazlar.
  • Turnuvada teknik toplantı günündeki güncel ELO ve UKD listesi kullanılacaktır.
  • Turnuva ile ilgili bilgiler yarışma salonunda panolarda ve üniversitenin internet sayfasında duyurulacaktır.
  • FIDE Satranç Kuralları Ek A.4’deki Hızlı Satranç Kuralları uygulanır.
  • Turnuvaya katılan sporcu sayısı 1-16 arasında olursa 4 tur, 16-32 kişi arasında olursa 5 tur İsviçre Sitemi uygulanacaktır.
  • 15 dakika sporcu başına düşünme süresine her hamlede 10 saniye ekleme yapılacaktır. Bu süreler teknik toplantıda tekrar değerlendirilecektir.
  • Turnuvada notasyon kâğıdı kullanılmayacaktır.
  • Yarışma;  İsviçre Sistemi ile katılımcı sayısı göz önünde bulundurularak 4 veya 5 tur olarak 15 dakika (sporcu başına) zaman temposu ile oynanır. Başhakem, katılımcı sayısına göre kategorileri birleştirmeye, tur sayısını değiştirmeye yetkilidir; olası böylesi bir değişiklik Teknik Toplantı ’da duyurulur.
  • Derecelerin eş puanla paylaşılması halinde sırası ile Bucholz-1 (alttan), Buchholz-2 (alttan), Sonneborn-Berger, Galibiyet Sayısı, Siyahlar ile en çok oynayan ve kura çekimi eşitlik bozma yöntemleri kullanılacaktır.
  • İtiraz Kurulu oluşturulmayacaktır. Başhakemin kararı nihaidir.
  • Yarışmada FIDE Satranç Kuralları 6.7.a uyarınca geç kalma süresi 5 (beş) dakika olarak belirlenmiştir. Satranç tahtasının başına, geç kalma süresinden sonra gelen bir oyuncu oyunu kaybeder. Bu süre hakemin turu başlattığı andan itibaren hesaplanır.
  • FIDE Satranç Kuralları 9.1.b geçerlidir.
  • FIDE Satranç Kuralları 11.3.b uyarınca; bir oyun sırasında, bir oyuncunun oyun sahasında cep telefonu, elektronik haberleşme aracı veya satranç hamleleri önerebilecek her hangi bir cihaz bulundurması yasaktır. Tüm cep telefonları ve benzer elektronik aletlerin tümüyle kapalı olduğu sürece oyuncunun çantasında bulundurmasına hakem izin verebilir. Oyuncuların telefonu / elektronik haberleşme aracını içine koydukları çanta oyun süresince görünür bir yerde olacaktır. Oyuncu bir nedenle yarışma salonu dışına çıkarsa, çanta yarışma salonunda kalacaktır. Oyuncu çantası ile birlikte dışarıya çıkmak durumunda kalırsa mutlaka hakeme bildirecektir. Hakem oyuncunun telefonu ile birlikte dışarıya çıkmasına izin vermeyecektir. Bir oyuncunun hakemin izni olmaksızın bu türden cihazları içinde bulundurduğu bir çanta taşıması yasaktır. Bu türden bir cihazı oyun sahasında üzerinde bulundurduğu belirgin/aşikâr ise söz konusu oyuncu oyunu kaybedecektir. Rakibi kazanacaktır.
  • Tüm katılımcılar bu yönergeyi okumuş ve uymayı kabul etmiş sayılırlar.
SATRANÇ TURNUVA KURALLARI:
  1. Turnuvaya katılacak olan tüm takımlar ve oyuncular Bakırçay Üniversitesi bünyesinden olmalıdır.
  2. Tüm takım oyuncuları aynı bölümden olmakla beraber her bölümden birden fazla takım çıkartılabilecektir.
  3. Kurulacak her takımın oyuncuları kendi bölümünden olmak zorundadır aksi takdirde takım diskalifiye edilir. Her bölümden birden fazla takım oluşturulabilir. Ancak aynı bölümden olan takımlar farklı fikstür ile oynamaz
  4. Tüm turnuva boyunca Türkiye Basketbol Federasyonu kuralları uygulanacaktır.
  5. Kısaca; Öncelikle 5 kişiden oluşan iki takım oluşturulur. Ayrıca kenarda her bir takım için 7 tane yedek oyuncu bulunmalıdır. Masa hakemleri hariç 3 tane hakem bulunmalıdır. 2 hakem saha içerisinde görev alırken diğer hakem ise masada bulunmalıdır. Basketbol oyun süresi 10 dakikalık periyotlar halinde yapılmaktadır. Birinci ve ikinci periyot ilk yarıyı, üçüncü ve dördüncü periyot ise ikinci yarıyı oluşturmaktadır. Basketbol maçı eğer son periyotta beraberlik ile sonuçlanırsa maç uzatmaya gider. Uzatma sonucunda hangi takımın kazandığı belli olur. Takımların hücum süresi 24 saniyedir. 24 saniye sonunda top elden çıkmazsa ve hala aynı takımda ise süre biter. Böylece top karşı takıma geçer. Atışlar ikilik ve üçlük olarak ayrılmıştır. Üç sayı çizgisi dışından yapılan atışlar üçlük olarak nitelenmiştir. Serbest atışlar ise atış başına bir sayı kazandırmaktadır. Bir oyuncu 5 kez faul yaparsa oyun dışında kalır. Oyuncu değişikliği ise sınırsızdır. Takımların her periyotta mola alma hakkı vardır.
  6. Müsabaka esnasında tüm takımlar farklı renklerde antrenman atleti giymek zorundadır, ayrıca herhangi bir siyasi, dini, propaganda amaçlı sosyal içerikli bayrak flama kıyafet vb. malzemeler ile gelinmesi yasaktır.
  7. Turnuvaya katılacak takımlar kızlar ve erkekler karışık olabilecektir.
DART TURNUVA KURALLARI
 
  • Dart tahtasında bulleye’a en yakın atışı yapan oyuncu, oyuna başlama hakkını elde eder.
  • Oyuncular sırası geldiklerinde 3 atış hakları bulunur.
  • 300 puana ilk ulaşan oyuncu bir üst tura çıkma hakkına sahip olur.
  • Final- Yarı Final - Çeyrek Final mücadelelerinde 500 puana ulaşan mücadeleyi kazanır. 

BASKETBOL TURNUVA KURALLARI

  1. Turnuvaya katılacak olan tüm takımlar ve oyuncular Bakırçay Üniversitesi bünyesinden olmalıdır.
  2. Tüm takım oyuncuları aynı bölümden olmakla beraber her bölümden birden fazla takım çıkartılabilecektir.
  3. Kurulacak her takımın oyuncuları kendi bölümünden olmak zorundadır aksi takdirde takım diskalifiye edilir. Her bölümden birden fazla takım oluşturulabilir. Ancak aynı bölümden olan takımlar farklı fikstür ile oynamaz
  4. Tüm turnuva boyunca Türkiye Basketbol Federasyonu kuralları uygulanacaktır.
  5. Kısaca; Öncelikle 5 kişiden oluşan iki takım oluşturulur. Ayrıca kenarda her bir takım için 7 tane yedek oyuncu bulunmalıdır. Masa hakemleri hariç 3 tane hakem bulunmalıdır. 2 hakem saha içerisinde görev alırken diğer hakem ise masada bulunmalıdır. Basketbol oyun süresi 10 dakikalık periyotlar halinde yapılmaktadır. Birinci ve ikinci periyot ilk yarıyı, üçüncü ve dördüncü periyot ise ikinci yarıyı oluşturmaktadır. Basketbol maçı eğer son periyotta beraberlik ile sonuçlanırsa maç uzatmaya gider. Uzatma sonucunda hangi takımın kazandığı belli olur. Takımların hücum süresi 24 saniyedir. 24 saniye sonunda top elden çıkmazsa ve hala aynı takımda ise süre biter. Böylece top karşı takıma geçer. Atışlar ikilik ve üçlük olarak ayrılmıştır. Üç sayı çizgisi dışından yapılan atışlar üçlük olarak nitelenmiştir. Serbest atışlar ise atış başına bir sayı kazandırmaktadır. Bir oyuncu 5 kez faul yaparsa oyun dışında kalır. Oyuncu değişikliği ise sınırsızdır. Takımların her periyotta mola alma hakkı vardır.
  6. Müsabaka esnasında tüm takımlar farklı renklerde antrenman atleti giymek zorundadır, ayrıca herhangi bir siyasi, dini, propaganda amaçlı sosyal içerikli bayrak flama kıyafet vb. malzemeler ile gelinmesi yasaktır.
  7. Turnuvaya katılacak takımlar kızlar ve erkekler karışık olabilecektir.